CEL SZKOLENIA
Zdobycie umiejętności niezbędnych w pracy cukiernika.
PROGRAM SZKOLENIA
- Maszyny i urządzenia do wytwarzania i obróbki ciasta.
- Znaczenie i rola żywności w życiu człowieka.
- Rola drobnoustrojów w przetwórstwie spożywczym.
- Metody utrwalania żywności.
- Surowce i dodatki do żywności.
- Procesy technologiczne półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych – ciastkarskich.
- Substancje żelujące.
- Wyroby owocowe.
- Proces tworzenia ciasta.
- Ciasta drożdżowe.
- Ciasta parzone.
- Ciasta kruche i półkruche.
- Ciasta piernikowe.
- Ciasta francuskie i półfrancuskie.
- Ciasta biszkoptowe.
- Ciasta biszkoptowo tłuszczowe.
- Wady ciast.
- Zasady ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie cukierniczym.
WYMAGANIA WOBEC UCZESTNIKÓW
- Wykształcenie podstawowe.
- Książeczka zdrowia.
CZAS TRWANIA SZKOLENIA
Szkolenie trwa 180 godzin, w tym:
- 30 godzin zajęć teoretycznych,
- 150 godzin zajęć praktycznych.
POTWIERDZENIE KWALIFIKACJI
Zaświadczenie Ministerstwa Edukacji Narodowej.
KONTAKT
BIURO OBSŁUGI KLIENTA
Tel.: +48 32 413 88 00
fax.: +48 32 413 88 11
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.